Eerste Kamer neemt Wet versterking positie curator aan

De Eerste Kamer heeft dinsdag het wetsvoorstel aangenomen dat curatoren meer mogelijkheden geeft om faillissementsfraude aan te pakken. Het voorstel is als hamerstuk afgedaan.

Daarmee wordt in de Faillissementswet de informatiepositie van de curator versterkt. “De positie van de curator wordt door de inlichtingen- en medewerkingsplichten en de plicht tot het overleggen van de administratie in faillissement sterker en duidelijker. Met dit voorstel krijgt de curator meer mogelijkheden om onregelmatigheden rondom een faillissement op te sporen en aan te pakken.”

Meerwaarde beoogd curator

In de aanloop naar de afhandeling van het wetsvoorstel had de VVD-fractie nog wat vragen gesteld over de meerwaarde van het aanwijzen van een beoogd curator als er een faillissement dreigt. In de nieuwe wet kan een onderneming daartoe een verzoek doen. Die meerwaarde zit vooral in het beperken van schade voor schuldeisers, werknemers en afnemers van de onderneming, antwoordt minister Blok (Veiligheid & Justitie). Een plotselinge stilval van de onderneming kan tevens leiden tot een lagere opbrengst bij de verkoop van de boedel, door bijvoorbeeld bederf van voorraden, en tot maatschappelijke schade. Blok haalt de faillissementen van garnalenverwerker Heiploeg, het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, kinderopvangorganisatie Estro en dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw Imtech aan als voorbeelden. “Aan de vier genoemde faillissementen ging een stille voorbereidingsfase vooraf en nadien concludeerden de betrokken beoogd curatoren in hun faillissementsverslag dat de voorbereiding van het faillissement meerwaarde heeft gehad voor de betrokken schuldeisers, werknemers en afnemers.”

Ingangsdatum 1 juli

De beoogde ingangsdatum van de wet is 1 juli. Curatoren moeten voortaan bij een faillissement letten op mogelijke onregelmatigheden en deze melden bij de rechter-commissaris. Zonodig kan er een melding of aangifte van de fraude volgen. Bestuurders van ondernemingen krijgen strengere informatie- en medewerkingsverplichtingen. Zo moet de curator worden ingelicht over eventuele buitenlandse vermogensbestanddelen, zoals banktegoeden en onroerend goed, en moet hem medewerking worden verleend om daarover de beschikking te krijgen.

 

Flinke stijging faillissementen wegvallen coronasteun en hogere rente oorzaak

Het aantal faillissementen van bedrijven in Nederland neemt ook dit jaar flink toe. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius i...

Lees meer

Opnieuw flinke stijging faillissementen 2024

Het aantal faillissementen van bedrijven in Nederland neemt ook dit jaar flink toe. Er wordt gerekend op een toename van het aa...

Lees meer
Meer nieuws
  • Uw facturen innen

    Uw facturen innen

    Debiteurenbeheer vertrouwt u niet aan iedereen toe. Het is vooral belangrijk dat uw debiteuren beheer bij een vertrouwd ...

    Lees meer
  • Debiteurenbeheer

    Debiteurenbeheer

    Het hele proces van de facturatie kunnen wij voor u verzorgen. Door onze persoonlijke aanpak voor een snelle ...

    Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.