Kwijtschelding belastingschuld bij dreiging faillissement

Waarom zijn we zo braaf geweest? Ondernemers die het afgelopen jaar hun huis hebben verkocht om belasting te kunnen blijven betalen, zullen zich nu naarstig achter de oren krabben. Wat lang volstrekt onbespreekbaar leek, gaat toch gebeuren: kwijtschelding van belastingschuld. Na eerdere ontkenningen kondigde het kabinet aan toch bereid te zijn belastingschuld weg te strepen wanneer een bedrijf door de coronamaatregelen failliet dreigt te gaan. Bij de fiscus staat nog 36 miljard open.

Belastingdienst ondermijnt betalingsmoraal 

Lange tijd behoorde Nederland tot de landen met de hoogste belastingmoraal van de wereld. Dat een burgemeester voorstelt om het openbaar vervoer gratis te maken voor iedereen die de gemeentelijke lasten heeft betaald, zoals de burgervader van het armlastige Palermo een tijdje terug opperde, is bij ons ondenkbaar. Laat ze er in het spilzieke Italië, Spanje en Griekenland maar een potje van maken, wij houden van een aangeharkt land en maken keurig onze belastingcenten over, redeneert de doorgaans fatsoenlijk betalende Nederlandse burger. Het is uitgerekend de Belastingdienst zélf die zijn best doet om deze moraal te ondermijnen.

‘Nederlandse Belastingdienst was één van de beste ter wereld’

‘Onze Belastingdienst was één van de beste ter wereld,’ zei oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck een paar maanden geleden tijdens een interview op NPO Radio 1. Hij gaf toe dat die reputatie van onkreukbaarheid aan gruzelementen ligt. En deze week bleek dat de fiscus zijn lesje nog steeds niet heeft geleerd. Nadat miljoenen verslindende ICT-projecten en vooral de Toeslagenaffaire de dienst al een uitzonderlijk slechte naam bezorgden, wordt nu een middel ingezet dat volgens critici een bom legt onder de betalingsmoraal van veel burgers: selectieve kwijtschelding.Kappers die hun eigen huis hebben verkocht, hoteleigenaren die de gekste acties hebben bedacht om een handvol klanten naar binnen te lokken, horecaondernemers die hun trouwe personeel hebben moeten ontslaan: voor tienduizenden grote en kleine ondernemers was de coronaperiode een economische ramp. De royale steunpakketten van de overheid vergoedden een deel van het leed, maar lang niet alles. Heel wat ondernemers zagen zich gedwongen persoonlijke offers te brengen om met hun bij elkaar geschraapte laatste centen belasting te kunnen blijven betalen. Want ja, in Nederland met zijn strenge doch faire Belastingdienst hoorde dat nu eenmaal zo, dachten ze.

Voorwaarden aan kwijtschelding belastingschuld

Een kostbare keuze, achteraf gezien. Want tot veler verbazing kondigde het kabinet begin deze week aan dat ze in haar oneindige goedertierenheid belastingschuld wil kwijtschelden van ondernemers die uitstel van betaling hebben aangevraagd. Natuurlijk is er geen sprake van het weggummen van de verplichtingen die inmiddels tot een totaal van 36 miljard zijn opgelopen: het voorstel wordt door allerlei voorwaarden omgeven. Zónder fiscale lastenverlichting moet het bedrijf zo ongeveer failliet gaan. En private schuldeisers (bijvoorbeeld leveranciers, banken en verhuurders) moeten ook meedoen. Bovendien moet de onderneming levensvatbaar zijn. In de komende maanden belegt het ministerie van Financiën rondetafelgesprekken om te onderzoeken wat er ‘geregeld’ kan worden.

 

 

Stijgende trend faillisementen

Op het eerste gezicht zien de faillissementscijfers van januari er geruststellend uit. Ten opzichte van december is er een mild...

Lees meer

Wsnp (WetSchuldsanering natuurlijke personen) van 36 naar 18 maanden

Het is officieel: op 1 juli 2023 wordt de looptijd van de wettelijke schuldsanering (Wsnp) gehalveerd van drie naar anderhalf j...

Lees meer
Meer nieuws
  • Uw facturen innen

    Uw facturen innen

    Debiteurenbeheer vertrouwt u niet aan iedereen toe. Het is vooral belangrijk dat uw debiteuren beheer bij een vertrouwd ...

    Lees meer
  • Debiteurenbeheer

    Debiteurenbeheer

    Het hele proces van de facturatie kunnen wij voor u verzorgen. Door onze persoonlijke aanpak voor een snelle ...

    Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.